Kaj je Gutenberg editor?

Gutenberg je novi blokovni oziroma vizualni urejevalnik za WordPress platformo. Poimenovan je po Johannesu Gutenbergu, ki je pred več kot 500 leti izumil tiskarno s premičnim tipom. Cilj razvijalcev WordPressa je, da olajšajo prilagoditve vsebine in vizualnih elementov, še posebej za tiste, ki šele začnejo z WordPressom. Zato je bila odločitev, da preidejo na vizualni urejevalnik, pričakovana. Ker so uporabniki že navajeni na vizualne urejevalnike, kot sta Elementor ali WP Builder, so prevzeli domače koncepte in jih integrirali v platformo na svoj način. Tako so razvijalci sprejeli “majhne bloke” in upajo, da bodo dodali v prihodnje še bolj napredne možnosti postavitve spletnih strani.

Zgradba blokovnega urejevalnika zagotavlja, da bo ustvarjanje vsebine lažje in bolj intuitivno za uporabnike vseh stopenj spretnosti, hkrati pa predstavlja velik odmik od starega urejevalnika besedila, ki ga uporabniki WordPressa poznajo. V osnovnem smislu je to vse, kar je v Gutenbergu. Vsak del vsebine dodate v svoj blok, prilagodite možnosti bloka in jih vse uredite na strani v svoji želeni postavitvi. Bloke lahko povlečete navzgor in navzdol, če jih želite ponovno naročiti, spremeniti njihovo velikost in poravnavo ter narediti druge nastavitve.

Vstavljanje blokov v Gutenberg editorju

Najnovejšo različico Gutenberga lahko prenesete z uradne strani WordPressa ali pa jo poiščete na nadzorni plošči WordPressa v razdelku vtičniki. Ponovno priporočamo, da namestite prvotno nov urejevalnik na testni strežnik ali narediti potrebne varnostne kopije podatkovne baze. Po namestitvi Gutenberga boste pod svojimi objavami videli povezave, ki odprejo urejevalnik Gutenberga. Gutenberg je v zadnjih različicah WordPressa tako postal privzeti urejevalnik, kar pomeni, da ni več možnosti preklopa nazaj na starega, ki so ga nekateri uporabniki navajeni.

Prednosti in slabosti Gutenbergovega urejevalnika

Če ste že slišali kaj o Gutenbergu, preden ste prebrali ta članek, boste morda mislili, da gre za sporno spremembo. Veliko je uporabnikov WordPressa, ki mislijo, da je to korak v pravilno smer, prav toliko pa tistih, ki bi raje videli, da ga ni bilo. Zaradi tega je na voljo več zunanjih vtičnikov, ki omogočajo preklop nazaj na staro verzijo WordPress urejevalnika. Razprava o Gutenbergu je zapletena in ljudje imajo svoje edinstvene razloge, da to spremembo podpirajo ali ji ugovarjajo. Da se boste lažje odločili, kaj si vi mislite o svežem blokovnem urejevalniku, pa smo povzeli nekaj potencialnih prednosti in slabosti novega vizualnega urednika.

Prednosti

  • Postopek ustvarjanja vsebine naredi bolj intuitiven in lažji za začetnike.
  • Pomaga, da si uporabniki ogledajo vsebino v obliki, ki je bližja temu, kako bo videti na strani.
  • Poenotiti izkušnjo ustvarjanja vsebine, tako da odpravi potrebo po ločenih bližnjicah oziroma razširitvah urejevalnika.
  • Zagotavlja več možnosti za prilagajanje vsebine z različnimi elementi.
  • Odpravlja potrebo po namestitvi ločenega vtičnika za vizualno urejanje strani.

Slabosti

  • Čeprav je namen zagotoviti intuitiven vmesnik, se je morda težje priučiti uporabe.
  • V preteklosti je že prišlo do veliko konfliktov z obstoječimi temami in vtičniki, na nekaterih mestih pa se videz strani lahko celo polomi.
  • Ni možnosti preklopa na stari urejevalnik, ki ga je večina uporabnikov WordPressa navajena.
  • Treba je rezervirati dodaten čas za izobraževanje ekipe piscev besedil, tako da so vedno na tekočem z novimi izboljšavami (ki jih bo mnogo v prihodnosti).
  • V primeru, da pišete samo besedilo, je nov urejevalnik bolj zamuden.

Kot kaže, je odgovor na vprašanje “Kaj je Gutenberg editor” bolj zapleten, kot ste si morda predstavljali. Novi vizualni urejevalnik je nagovoril vse, ki že uporabljajo blokovni urejevalnik, in sprožil veliko vročih razprav. Na splošno smo bili nad novim urejevalnikom besedila Gutenberg WordPress precej navdušeni. Velik del tega navdušenja izhaja iz dejstva, da nas čaka zagotovo še mnogo uporabnih dodatkov v prihodnosti. Zelo sem navdušen nad tem, kar je Gutenbergova ekipa dosegla do zdaj, in se veselim, da se bo to še izboljšalo. Občutiti je lahko, da se drugi deli WordPressa ne razvijajo tako zelo zaradi težnje po izboljšavi Gutenberga. Vendar naj vas to ne zavede, v primeru kritičnih stvari so razvijalci dodeljeni takoj na nujnejše stvari.

[Total: 2   Average: 5/5]
Gostovanje elektronske pošte - HOSTKO