Kaj je WordPress?

Kaj je WordPress?

Veliko ljudi se zaveda, da je dandanes prisotnost na spletu izjemno pomembna, vendar jih pri vzpostavitvi spletne strani ovira neznanje na tem področju ali prevelik strošek, če bi za to najeli programerja. S pomočjo WordPressa pa si lahko spletno stran vzpostavi tudi vsak laik, ki je le nekoliko samoiniciativen. Poleg tega pa je WordPress tudi praktično brezplačen, seveda v primeru, da ne potrebujete mnogo prilagoditev.

WordPress je platforma ali CMS-sistem (angl. Content Managment System) za ustvarjanje spletnih strani. Prvotno je bil ustvarjen kot blogersko orodje, namenjeno preprostemu ustvarjanju blogov. Sedaj pa je že močno prerasel svojo osnovno nalogo, saj omogoča ustvarjanje tudi precej zapletenih spletnih strani in spletnih trgovin. Zaradi preproste in uporabniku prijazne zasnove je postal najbolj razširjena platforma za izdelavo dinamičnih spletnih strani. Na WordPressu namreč temelji več kot 50 % vseh spletnih strani. Uporabljajo ga tudi velika podjetja, kot so Forbes, Wall Street Journal, eBay Ink, CNN in podobni.

Zakaj ravno WordPress?

V nadaljevanju bomo poudarili bistvene prednosti, zaradi katerih je WordPress tako priljubljena platforma:

  • stalen razvoj, pri tem pa prostovoljno aktivno sodeluje izjemno število programerjev,
  • enostavna namestitev in upravljanje,
  • spletno stran vzpostavimo praktično brezplačno,
  • pripravljene predloge,
  • iskalnikom zelo prijazno orodje,
  • osnovne funkcije enostavno nadgradimo z vtič

WordPress spada pod odprtokodne (ang. open-source) sisteme, kar pomeni, da so osnovne funkcionalnosti brezplačne in da ga lahko uporabi kdorkoli za kakršnokoli spletno stran. Minimalni vložek za ustvarjanje spletne strani z WordPressom je nizek (plačilo registracije domene in spletnega gostovanja), poleg tega pa lahko spletno stran naredi tudi popolnoma vsak, ki ima voljo do raziskovanja, saj je brezplačnih, preprostih in hitro dostopnih navodil za uporabo WordPressa več kot dovolj. Prav tako pa je administracija v celoti lokalizirana v slovenski jezik (na voljo so tudi jezikovni paketi za vsaj 70 drugih jezikov).

Preberite več o prednostih WordPressa v članku Zakaj izbrati WordPress?.

Oblikovanje celostne grafične podobe spletne strani

Nimate ideje, kako oblikovati celostno grafično podobo vaše spletne strani? Z WordPressom tudi to ni več problem, saj ponuja praktično neskončno število brezplačnih (kot tudi plačljivih) vnaprej pripravljenih predlog ali tem (ang. template), ki so jih ustvarili svetovni oblikovalci in programerji ter sledijo najnovejšim trendom grafičnih pravil spletnih strani. Predloge lahko iščete tudi po kategorijah (blog, poslovne, portfolio, portali …), kar vam olajša iskanje primerne teme. Tako si lahko hitro ustvarite popolnoma funkcionalno ter privlačno spletno stran. Obenem pa so predloge v večini obogatene z zelo naprednim programskim okvirjem (ang. framework), kar omogoča preprosto upravljanje in oblikovanje spletne strani, tudi osebam, ki s tem še nimajo izkušenj. Izbira vnaprej pripravljene predloge pa med drugim tudi povečuje varnost spletne strani, saj gre za preizkušene rešitve.

Čarovnik za namestitev predlog v WordPressu
Čarovnik za namestitev predlog v WordPressu

Razširitve

Z WordPressom lahko funkcionalnost svoje spletne strani kadarkoli tudi nadgradite in prilagodite z vtičniki (ang. plugin), ki opravijo naloge, ki jih potrebujemo in za katere bi ob uporabi drugih programskih rešitev plačali veliko. Tako lahko na primer na svojo spletno stran dodate različne kontaktne obrazce, formularje, projekcije slik, vgradite video, pop-up okna, gumbe za deljenje vsebine na socialnih omrežjih, sisteme za plačevanje in rezervacije, varnostne vtičnike in tako naprej. Večino teh vtičnikov je brezplačnih, vsekakor pa je vredno pogledati tudi po plačljivih rešitvah, ki so običajno še bolj zmogljive.

Prav tako pa je WordPress tudi iskalnikom zelo prijazna platforma, saj lahko zraven osnovne optimizacije namestite tudi z vtičnikom, ki dodatno izboljša SEO (angl. Search Engine Optimization). Torej omogoča, da si z nekaj znanja hitro zagotovimo dobro vidnost v iskalnikih (npr. v Googlu).

Na WordPressu lahko tudi z nekaj kliki vzpostavimo spletno trgovino z dodajanjem vtičnika WooCommerce. Ta vtičnik nam omogoča izdelavo celotne spletne trgovine in z njo povezanega poslovanja. Tako lahko dodajamo različne izdelke, vodimo evidenco zaloge, ustvarjamo račune in še mnogo več.

Izgled urejanja artika v trgovini
Izgled urejanja artika v WooCommerce trgovini

Uporaba WordPressa je izjemna rešitev, ne le za osebe, ki nimajo predhodnega znanja na področju ustvarjanja spletnih strani, ampak tudi za velike mojstre. Priljubljen je predvsem zaradi svoje preprostosti in »neskončnih« možnosti. Spletno stran lahko vzpostavite v nekaj minutah, za kar potrebujete le minimalni vložek (okrog 100 €), ponujene so dizajnerske predloge, ki vam olajšajo ustvarjanje celostne grafične podobe spletne strani, pa tudi z namestitvijo vtičnikov lahko hitro in enostavno spremenite preprosto spletno stran v kompleksno in dinamično. Skrajni čas, da se z njim poigrate tudi vi!

[Total: 4   Average: 5/5]
Gostovanje elektronske pošte - HOSTKO