Kaj je Yoast SEO in zakaj ga izbrati?

Najbrž ste že slišali za optimizacijo iskalnikov oziroma SEO (angl. Search Engine Optimisation) in s tem povezanim vtičnikom za WordPress po imenu Yoast  SEO.

V primeru, da še niste, ste se najbrž spraševali, zakaj vaše strani ni v spletnih iskalnikih ali pa je na 20. strani, do katere redko kdo pride. SEO-optimizacija je pomembna za organski doseg v iskalnikih. To pomeni, da, če boste dobro optimizirali svoje spletno mesto za določeno ključno besedo (ali več njih), bo vaša stran prikazana v iskalnikih med prvimi zadetki, v primeru iskanja po določeni ključni besedi.

Kaj je Yoast SEO?

Yoast SEO je eden izmed najpogosteje uporabljenih WordPressovih vtičnikov, ki je narejen specifično za eno stvar – da dvigne nivo “on-site” optimizacije same spletne strani ter pomaga uporabniku pri pisanju SEO-optimiziranih objav. Vtičnik Yoast SEO si lahko na vaši strani WordPress enostavno namestite v sekciji nadzorne plošče za namestitev vtičnikov. Obstaja zastonjska kot tudi plačljiva različica, ki ponuja veliko več, ampak za večino uporabnikov bo dovolj zastonjska različica.

Čarovnik za namestitev

Po namestitvi vtičnika Yoast SEO lahko le-tega enostavno prilagodimo s čarovnikom za namestitev, ki nas postopoma pelje skozi postopek nastavitev. Na vsakem koraku so tudi podrobni opisi nastavitev, tako da lažje razumete, kaj nastavljate in se tako ne počutite izgubljeni v kupu nastavitev.

Yoast čarovnik nastavitve
Čarovnik za enostavno osnovno namestitev

Uporaba Yoast SEO pri pisanju strani in prispevkov

Yoast SEO prihaja z več vgrajenimi funkcijami oziroma orodji, ki jih lahko poljubno vključimo oziroma izključimo. Pri pisanju objav si lahko tako pomagamo z orodji, kot so npr. fokusirana ključna beseda, analiza berljivosti, analiza vsebine, urejanje meta podatkov posameznih objav in pomoč pri objavi na socialna omrežja.

Primeru uporabe Yoast SEO
Primer uporabe Yoast SEO pri pisanju člankov

Napredne nastavitve

Seveda obstaja veliko več funkcionalnosti in orodij, ki jih premore Yoast SEO. Ti se skrivajo v naprednih nastavitvah vtičnika, ki so privzeto izključene. V naprednih nastavitvah si lahko točno nastavimo, katere arhive, kategorije ali oznake želimo, da so dosegljivi (indeksirani) v iskalnikih, nastavimo lahko npr. tudi SEO-optimiziran naslov in meta podatke posamezne strani. Zraven naprednih nastavitev pa ponuja Yoast SEO tudi za orodje za izdelavo XML-zemljevida strani, ki bo poskrbel, da so vse strani dosegljive v iskalnikih.

Yoast SEO je zagotovo eden izmed vtičnikov, ki ga morate imeti nameščenega na svoji WordPressovi spletni strani. Kot smo videli, obstaja zastonjska različica, ki si jo enostavno namestimo na spletno stran in jo z namestitvenim čarovnikom hitro prilagodimo svojim željam. Tako je lahko po nekaj minutah vloženega truda spletna stran optimizirana skoraj tako dobro, kot bi jo optimizirala kakšna agencija, ki se ukvarja namensko s tem. Seveda se moramo zavedati, da je za dobro SEO-optimizacijo treba slediti tudi dobrim praksam pri dodajanju nove vsebine in urejanju že obstoječe. Kot smo omenili, vam bo Yoast SEO pomagal tudi pri tem.

[Total: 7   Average: 5/5]
Gostovanje elektronske pošte - HOSTKO