Razlika med WordPress.com in WordPress.org

Razlika med WordPress.com in WordPress.org

Verjetno ste že slišali za WordPress in imate vsaj približno sliko o tem, kaj WordPress je in kaj omogoča. Število strani, ki temeljijo na WordPressu, se iz dneva v dan povečuje in morda ste tudi vi že ustvarili spletno stran s pomočjo omenjene platforme. Veliko začetnikov namreč ob vzpostavitvi spletne strani na platformi WordPress še vedno ne ve, na katero spletno stran se obrniti, zato bomo v nadaljevanju razjasnili, kakšna je razlika med omenjenima platformama in katero platformo izbrati.

WordPress.org

WordPress.org, poznan tudi kot pravi WordPress ali samostojno nameščen WordPress, je odprtokodna rešitev, pri razvoju katere sodelujejo številni programerji po vsem svetu. Ključnega pomena pri WordPress.org je tako skupnost, ki med drugim omogoča tudi, da lahko s strani WordPress.org prenesemo neskončno število predlog in vtičnikov. V osnovi je vzpostavitev spletne strani na samostojno nameščenem WordPressu brezplačna, saj potrebujete za uporabo le zakupljeno domeno in spletno gostovanje, vendar pa je dejanska cena vzpostavitve vaše spletne strani odvisna od tega, kaj skušate s spletno stranjo doseči ter kako velika in kako kompleksna bo.

Naštejmo nekaj prednosti WordPress.org:

 • omogoča popolno upravljanje vaše spletne strani;
 • poceni in preprost za uporabo;
 • spletna stran in pripadajoči podatki so vaša last, tako vam je ne more nihče odstraniti kot posledico neupoštevanja Pravil in določil;
 • preprosto spreminjanje in posodabljanje spletne strani;
 • prosto dodajanje brezplačnih ali plačljivih vtičnikov;
 • vključuje SEO orodja (ang. Search Engine Optimization);
 • ustvarite lahko spletno trgovino.

Po drugi strani pa ima WordPress.org tudi nekatere pomanjkljivosti:

 • treba je zakupiti spletno gostovanje in domeno;
 • odgovorni ste za posodobitve in varnostne kopije.

WordPress.com

WordPress.com je komercialna stran v lasti podjetja Automattica in temelji na samostojno nameščeni verziji WordPressa. WordPress.com gosti vašo spletno stran in poskrbi za vse potrebno, prav tako pa je še lažja za uporabo, kakor da sami poskrbite za vse stvari, povezane z uporabo samostojno nameščene verzije iz WordPress.org. WordPress.com omogoča brezplačno izdelavo spletne strani, vendar smo pri tem zelo omejeni. Slednje lahko razrešimo s prehodom na večji paket.

Naštejmo nekaj prednosti WordPress.com:

 • popolnoma zastonj do porabe 3 GB prostora (nato je potreben prehod v večji paket);
 • com poskrbi za posodobitve in varnostne kopije.

Tudi WordPress.com pa ima svoje pomanjkljivosti:

 • omejeni smo pri upravljanju spletne strani;
 • treba je upoštevati Pravila in določila strani WordPress.com;
 • omejena izbira predlog v brezplačnem paketu;
 • prosto dodajanje vtičnikov vam omogoča le najvišji paket;
 • izključuje SEO-orodja;
 • ne omogoča vzpostavitve spletne trgovine;
 • na vaši strani se bodo prikazovali oglasi, od katerih pa ne boste imeli koristi.

Bistvene razlike

WordPress.org je odprtokodni projekt, ki ga upravlja neprofitna organizacija WordPress Foundation, WordPress.com pa ima v lasti profitno podjetje Automattica. Bistvena razlika je, da smo pri samostojno nameščeni različici, ki jo prenesemo s spletne strani WordPress.org, gostitelji mi sami, WordPress.com pa po drugi strani prevzame nadzor nad gostovanjem. Postopek vzpostavitve spletne strani na WordPress.com je bolj podoben registraciji.

V osnovi sta tako vzpostavitev spletne strani na WordPress.com kot vzpostavitev spletne strani na samostojno nameščeni platformi brezplačni, vendar smo pri WordPress.com v osnovi zelo omejeni pri ustvarjanju spletne strani, večji paketi pa so občutno dražji kakor zakup domene in spletnega gostovanja, kar je potrebno za vzpostavitev spletne strani s samostojno nameščeno platformo. Prav tako pa slednja platforma že v osnovi omogoča popolno upravljanje in spreminjanje spletne strani (uporabite lahko katerokoli grafično predlogo ali vtičnik, odstranite oglase, če jih ne želite, ali vključite svoje itn.).

WordPress.com vam zagotavlja učinkovito in stabilno delovno okolje, poskrbi za varnost, posodobitve, varnostne kopije ipd. V zameno morate slediti Pravilom in določilom, ob kršenju le-teh pa vam lahko spletno stran brez zadržkov odstranijo. To pa ne velja za samostojno nameščeno verzijo, saj postanete lastnik spletne strani vi in ste tako prepuščeni sami sebi. Seveda pa to pomeni tudi, da prevzamete odgovornost za posodobitve in varnostne kopije.

Katero platformo izbrati

Še vedno ne veste, katero platformo izbrati? Če ste bloger ali ustvarjate zgolj ljubiteljsko stran, vam svetujemo, da izberete WordPress.com. Tako boste lahko popolnoma brezplačno in izjemno enostavno vzpostavili preprosto spletno stran. Pri tem boste sicer zelo omejeni, vendar bodo tudi vaše potrebe skromne.

Kadar pa so vaše potrebe večje, kar velja npr. za profesionalno bloganje, pa priporočamo izbor samostojno nameščene verzije iz WordPress.org, saj vam omogoča veliko več kot WordPress.com, stroški zakupa domene in spletnega gostovanja pa so veliko manjši v primerjavi z višjimi paketi na WordPress.com. Obenem pa dobite popoln nadzor in neskončne možnosti, kako vašo spletno stran oblikovati.

 

[Total: 8   Average: 5/5]
Gostovanje elektronske pošte - HOSTKO